Succesvolle Renovatie Mathareschool (mei 2015)

‘Waar is mijn klas, mag ik hier nog wel naar school?’

Uit Nairobi ontvingen we een uitgebreide rapportage over de renovatie van de school in Mathare, waarvan hier een samenvatting.
Directeur Celina Ogutu die wekelijks een of twee keer op de site aanwezig was, stuurde ons ook fotorapportages van het renovatieproces. Deze zijn te vinden in via deze link.

Mathare school 4
Mathare school 3
Mathare school 2

 

In Nederland heb je op de televisie van die woon metamorfose programma’s. Bij afwezigheid van de bewoners wordt de inrichting van hun woning wordt door stylisten en klussers onder handen genomen. Na een paar dagen komt men in de gerenoveerde woning terug en onder geroep van ‘ohhh wat mooi, moet je daar eens kijken, wat geweldig’  ….  wordt de woning door de blije bewoners als nieuw in gebruik genomen. Nou in Nairobi kunnen ze zoiets ook, daar werd maar liefst een hele school onder handen genomen! Toen een van de leerlingen nog voor de opening bij de gerenoveerde school rond liep, vroeg ze verbaasd en enigszins verontrust: ‘waar is mijn klas, mag ik hier nog wel naar school’?. Jazeker, de gerenoveerde school is nog steeds van Undugu, middenin de slumwijk Mathare en de school is juist voor kinderen uit de buurt die geen geld voor de gewone school hebben.

Alles is nog lang niet klaar. De eerste prioriteit gold de renovatie van de acht leslokalen en de hygiënische installaties. Door de bouwvakkers is vooral tijdens de schoolvakantie in april keihard gewerkt om alles voor de opening te voltooien. Een paar voorbeelden van de uitgevoerde verbeteringen:

  • Alle klaslokalen zijn opgeknapt door plaatsing van nieuwe ramen, vloeren en schoolborden. Voor de veiligheid van de kinderen zijn alle naar binnen draaiende deuren vervangen door naar buiten draaiende deuren;
  • Daken zijn vernieuwd. Hier en daar zijn doorzichtige golfplaten aangebracht waardoor er meer licht is;
  • De riolering en toiletten zijn onderhanden genomen.
  • Regenwater wordt voortaan in een tank opgevangen zodat er voor toiletten en handen wassen water beschikbaar is; vooral belangrijk als er weer eens geen water vanuit het leidingnet geleverd wordt;
  • Alle muren zijn gerepareerd en in vrolijke kleuren geschilderd.                                                          Mathare school 6

De klaslokalen zijn weer in orde, de kinderen gaan weer naar school.  De eerste dagen was het best wel een beetje wennen.

Celina Ogutu, algemeen directeur van Undugu, is heel tevreden over de uitvoering van de renovatie: ‘We managed to get a very good contractor who is committed and quite reasonable in price. He has a big team of energetic young men with great construction skills’.
Ook wij zijn blij dat de renovatie goed verloopt en gaan enthousiast door met het werven van fondsen voor de uitvoering van fase II van dit project!

Dat het allemaal de moeite waar is zien we hier: een trotse directeur en blije kinderen.

Afbeelding3Afbeelding1